Haachts Zorgbestuur stemt tegen de Europese andersvalidenkaart

Op 29 maart 2019, over deze onderwerpen: Andersvalide & minder mobiele personen, gehandicaptenbeleid
Haachts Zorgbestuur stemt tegen de Europese andersvalidenkaart

Op de gemeente- en OCMW-raad van maandag 25 maart lanceerde de Haachtse N-VA-fractie haar voorstel om de Europese andersvalidenkaart, die European Disability Card (EDC) heet, te gebruiken en te promoten.

De bestuursmeerderheid van Open VLD, CD&V en sp.a, het Haachtse Zorgbestuur, stemde tegen het voorstel hoewel de EDC positief advies gekregen heeft van alle adviesraden en de Haachtse verenigingen volop het gebruik van de EDC steunen.

 

Wat is de EDC?

Deze kaart is voor personen met een beperking een bewijsstuk om aan te tonen dat ze in België erkend zijn als persoon met een handicap. Hiermee komen ze in aanmerking voor specifieke toegangstarieven of andere voordelen in de domeinen cultuur, vrijetijdsbesteding en sport.

In het verleden stonden Haachtenaren met een beperking soms in de koude, wanneer ze bij aanbieders van cultuur, sport en vrijetijd hun handicap niet op papier konden ‘bewijzen’. Hierdoor liepen personen met een beperking – onterecht – toegangskortingen en andere voordelen mis.

Om komaf te maken met deze pijnlijke situaties, heeft voormalig staatssecretaris voor Personen met een beperking Zuhal Demir een kaart voorgesteld, waardoor personen met een beperking eenvoudig en zonder discussie kunnen aantonen dat ze recht hebben op bepaalde voordelen. N-VA hoopt dat deze kaart ook in Haacht wordt ingevoerd.

“Enerzijds hoopt(e) N-VA dat de OCMW- en gemeentelijke diensten de kaart zullen invoeren binnen de eigen dienstverlening”, zegt gemeente- en OCMW-raadslid Frank Vannetelbosch die het voorstel indiende.

De EDC heeft reeds een lang parcours door de gemeentelijke adviesraden gelopen. De cultuurraad gaf als eerste een positief advies op 19 december 2017 (sic!) (zie bijlage 1). De welzijnsraad van 18 maart 2018 stelde de start van de EDC in Haacht voor op 1 januari 2019 (zie bijlage 2).

De bestuurscoalitie beweert dat er nog onvoldoende toepassingen zijn voor de EDC in Haacht. Onzin, in het verslag van de Haachtse ouderenadviesraad (HOAR) van 20 december 2018 lezen we dat alle sportverenigingen klaar zijn voor het gebruik (zie bijlage 3).

De EDC heeft een groot draagvlak in onze gemeente

“Na anderhalf jaar voorbereiding zijn we klaar voor het gebruik en de promotie in de gemeente Haacht. Het is niet te vatten dat de bestuursmeerderheid het voorstel niet steunde terwijl in andere gemeenten gelijkaardige voorstellen op unanieme steun konden rekenen. Wij hopen dat goede voorstellen, zoals de invoering van de EDC, voortaan kunnen rekenen op de steun van oppositie én meerderheid, over de partijgrenzen heen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is