N-VA houdt voet bij stuk over fietssnelweg Leuven-Mechelen

Op 2 februari 2024, over deze onderwerpen: Fietspaden, Mobiliteit
Fietssnelweg Haacht

Een jaar geleden legde gemeenteraadslid Frank Vannetelbosch namens de N-VA-fractie een voorstel op tafel om naast de spoorlijn Leuven-Mechelen een fietssnelweg te creëren. Geen nieuw voorstel: na een dikke buis op het jaarlijks fietsrapport van Het Nieuwsblad stelde de N-VA al enkele jaren geleden voor om naast de spoorlijn Leuven-Mechelen een fietssnelweg aan te leggen. In januari 2023 werd het voorstel unaniem en geamendeerd aanvaard door de gemeenteraad.

De federale Kamer van volksvertegenwoordigers keurde op 4 juni 2020 een voorstel van resolutie goed over de medewerking van Infrabel en NMBS bij de realisatie van een netwerk van fietssnelwegen. Infrabel en NMBS worden daarin gevraagd om constructief samen te werken met andere overheden om een netwerk van fietssnelwegen en bijhorende infrastructuur zoals fietsstalplaatsen te creëren. Die aanbevelingen werden ook bindend verankerend in de beheerscontracten met Infrabel en NMBS.

De gemeenteraad steunt het initiatief om langs de spoorlijn een fietssnelweg aan te leggen van Leuven tot Mechelen. Bij een opvolgingsvraag in de meest recente zitting van de gemeenteraadscommissie Mobiliteit bleek dat Infrabel het voorstel nog steeds ter harte neemt. De N-VA dringt echter aan op snellere actie. De N-VA verkiest de fietssnelweg boven de omslachtige fietsomleiding die de huidige bestuurscoalitie van plan is in Hambos om de afsluiting van het jaagpad Leuven-Mechelen te vervangen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is