In Haacht willen de mensen ’s nachts (beperkt) licht

Op 16 juli 2020, over deze onderwerpen: Straatverlichting
Gerzevien te Haacht

N-VA fractieleider Marc Vermylen pleitte op de gemeenteraad al meermaals voor het behoud van een beperkte nachtverlichting in de Haachtse woonstraten. Het masterplan openbare verlichting (lichtplan) voorziet in volledige duisternis voor landelijke wegen en ondanks de appartementisering vond het bestuur dat alle woonstraten in Haacht ook landelijke wegen zijn.

Sinds een aantal maanden is dit ‘lichtplan’ fase na fase in uitvoering, maar het wordt fel bekritiseerd. Voor voetgangers is het 's nachts te donker om op de hobbelige voetpaden en bermen op een veilige manier naderend verkeer te vermijden. Als automobilist raak je in een kluwen van woonstraten snel gedesorienteerd en nachtelijke fietsers en vooral hun ouders zijn ten zeerste verontrust.

N-VA Haacht polste recent naar de mening van de inwoners in Gerzevien, Grote en Kleine Appelstraat, Beethovenweg, Hansbrugweg (tot de beek) en Krekelberg en Miereberg.

Iedereen kreeg een week tijd om een stembiljet in te vullen. Het thema leefde er. De stembiljetten lagen klaar aan de voordeur of werden bij Vermylen bezorgd en zowel voor- als tegenstanders waren tevreden dat ze gehoord werden. Wat opviel was dat heel dikwijls het gebrek aan voorafgaande communicatie aangeklaagd werd.

De cijfers zijn duidelijk : 81% vraagt dat er ook 's nachts nog een beperkte verlichting is. 14% wil geen verlichting 's nachts en 5% had er geen mening over.

N-VA Haacht is ervan overtuigd dat deze verhouding ook in de andere woonstraten dezelfde is en dringt bij de burgemeester opnieuw aan op een spoedige aanpassing van de overeenkomst van Haacht met Fluvius.

Enquete nachtverlichting Haacht

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is