Bouw van nieuw politiecommissariaat gestart

Op 20 november 2023, over deze onderwerpen: Politie & Veiligheid
Het nieuw politiecommisariaat van politiezone BHK

Op 7 augustus 2023 zijn de langverwachte werken gestart voor de bouw van een nieuw politiekantoor voor de politiezone Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen (BHK). Het gebouw – aan de rotonde van de Zoellaan en de Stationsstraat in Haacht – moet vanaf midden 2025 de verschillende politiediensten centraliseren.

Gecentraliseerd en laagdrempelig

Het nieuwe gebouw zal plaats bieden aan ongeveer tachtig politieagenten en zal onder andere de recherche, de interventiedienst, de verkeerspolitie en de korpsleiding huisvesten. Er zal ruimte zijn voor onderzoek van vingerafdrukken en DNA, voor extra ondervragingslokalen en voor meer cellen dan in het huidige gebouw aan de Remi van de Sandelaan in Haacht. Het gebouw wordt opgetrokken in een dorpse stijl waarin de sfeer van de omliggende wijken terug te vinden is. Op die manier wil men voor burgers en slachtoffers de drempel verlagen om het politiekantoor binnen te wandelen.

Groteske constructie

N-VA Haacht is uiteraard blij met die broodnodige infrastructuurwerken voor onze lokale politie, maar volgt het kostenplaatje – dat ondertussen opliep tot 11,5 miljoen euro – met argusogen op. En toen op 18 september plots een gigantische metalen stelling boven de Stationsstraat en de Zoellaan verrees, waren wij even verbaasd als u. Die tijdelijke constructie moet tot begin volgend jaar het opgepompte grondwater afvoeren naar de Leibeek. Klein detail: de hoeveelheid water die naar de Leibeek geloosd wordt, staat niet in verhouding tot de groteske constructie die ervoor werd gebouwd. Gemeenteraadslid Bert Francois interpelleerde de politieraad over de kostprijs van die operatie en men verzekerde ons dat de aannemer voor die kosten moet opdraaien.

Gratis water?

Verder vroeg de N-VA om een deel van het bemalingswater op te vangen in een buffervat met een kraantje zodat de buurtbewoners dat gratis kunnen gebruiken (zie ook het artikel in ons huis-aan-huisblad van mei 2023). Na de aannemer daarover aangesproken te hebben, plaatste die een vat. Het bronwater is nu voor iedereen beschikbaar. N-VA Haacht blijft het bouwproject van zeer nabij opvolgen zodat het budget niet verder ontspoort en zodat de nieuwe huisvesting van onze politie er op de meest snelle, efficiënte en economisch meest voordelige manier komt.

De eerstesteenlegging vond plaats op 11 december 2023.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is