Betaalbaar wonen in Haacht

Op 4 september 2023, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening en wonen
Huissleutel

Het wordt voor veel gezinnen alsmaar moeilijker om in Haacht of in de eigen streek te blijven wonen. De huurprijzen swingen de pan uit en ook de vele nieuwe projecten in het centrum bieden weinig soelaas. Daarom stelde N-VA Haacht op de gemeenteraad voor om het geconventioneerd verhuren te onderzoeken en te promoten. Op die manier hopen we het wonen in eigen streek opnieuw voor meer mensen mogelijk te maken.

Appartementisering in het centrum

Al sinds 2004 worden er in ons land jaarlijks meer appartementen dan huizen gebouwd. Vorig jaar kwamen er 27.600 appartementen bij, waarvan 22.000 in Vlaanderen. Er is tegenwoordig meer vraag naar kleinere woongelegenheden: er zijn meer eenoudergezinnen en ook ouderen willen vaak kleiner wonen zonder de zorg voor een tuin. En door meer appartementen in en nabij het centrum te bouwen blijft er meer ruimte over buiten het dorp. Dat is althans de theorie.

Noodgedwongen Haacht verlaten

Haacht surfte lange tijd mee op die tendens. Haacht-Centrum is op korte tijd erg veranderd. Helaas is anders niet altijd beter. De huurprijzen in Haacht blijven torenhoog het is voor veel Haachtenaars die een woning zoeken moeilijk of onmogelijk om in Haacht te blijven. In mei 2023 stonden er 1.432 Haachtenaars op de wachtlijst voor een sociale woning. Velen daarvan zullen noodgedwongen elders moeten zoeken. Daardoor wordt ons sociaal en hecht Haacht toch weer een beetje minder hecht.

Betaalbaar wonen in eigen streek

Daarom stelde N-VA Haacht op de gemeenteraad van juni voor om het geconventioneerd verhuren te onderzoeken en te promoten. Dat is een nieuw systeem waarbij met ruime subsidies van de Vlaamse overheid woningen gebouwd of verbouwd worden om te verhuren aan relatief lage prijzen. De huurders betalen maandelijks ongeveer 150 euro minder dan de marktwaarde. Met het geconventioneerd verhuren willen we met betaalbare huurwoningen het wonen in eigen streek opnieuw voor meer mensen mogelijk maken. Geconventioneerde verhuring biedt gezinnen, alleenstaanden en jonge starters de kans om in onze gemeente te (blijven) wonen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is