Restauratie van het Sint-Angelaklooster in Haacht, Tildonk.

Op 16 juli 2012

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 499.058,61 € toe voor de restauratie van het Sint-Angelaklooster in Haacht, Tildonk. Het klooster, dat deel uitmaakt van het imposante klooster – en scholencomplex van de zusters Ursulinen, is ontstaan in 1818 en sinds 1822 gevestigd op de huidige locatie. Het complex prijkt sinds 2002 op de lijst van beschermde monumenten.

 Sint Angela Instituut

Deze restauratie bevat een volledige renovatie van de gevels, de daken en het interieur van de gelijkvloerse verdieping en de kapel.

 

Minister Bourgeois: “Het Sint-Angelaklooster krijgt een passende herbestemming en zal worden omgebouwd tot een sociale campus. Dat is een soort bedrijvencentrum voor organisaties die werkzaam zijn in de sociale en culturele sector. Ook zal het onderdak bieden aan een bezoekers – en belevingscentrum in het kader van de 100 – jarige herdenking van de ‘Groote Oorlog’. Daarvoor reikte ik eerder al een toerismesubsidie van 331.000 euro uit aan de vzw Toerisme Vlaams-Brabant.”

 

Historiek

Het imposante geheel van bepleisterde en vooral bakstenen gebouwen is gegroepeerd rond binnenkoeren en speelplaatsen. De gebouwen vormen een boeiende synthese van diverse stijlen, gaande van neoclassicisme, neogotiek, eclecticisme tot art nouveau en zelfs art deco. Het klooster – en scholencomplex evolueerde tot een internationaal gerenommeerde onderwijsinstelling.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is