Inbraakbeveiliging

Op 16 juli 2012

Ligt de vakantiebestemming al vast? Gaat de reis dit jaar misschien door aan onze Vlaamse kust, in De Ardennen, in het zonnige zuiden of misschien nog veel verder weg…?

Heb je al een reisverzekering afgesloten? Heb je de afspraak met de garage al geboekt voor een volledig nazicht van uw auto? Zijn de paspoorten al aangevraagd?

Komen de buren dit jaar ook weer de katten verzorgen, de brievenbus leegmaken, de planten water geven, de tuin besproeien of zelfs het gras maaien (want ja hoor zulke buren bestaan er!)

Prima, dan kun je met een gerust hart de vakantie tegemoet alhoewel …. Vergewis je er eerst van dat de woning geen gemakkelijke prooi wordt voor inbrekers. Deze ongenode gasten zijn immers meestal actief bij afwezigheid van de bewoner! Daarom enkele eenvoudige tips:

  • Geef uw woning een bewoonde indruk. Doe de rolluiken of overgordijnen overdag niet dicht. Vraag uw buur,  vriend of familielid dat ze daar dagelijks voor zorgen. Creëer een wisselend verlichtingsbeeld dat zoveel mogelijk overeenstemt met de normale gang van zaken. Met tijdschakelaars kun je het aan- en uitgaan vooraf programmeren. ( Tv, Radio, Lichten, Buitenverlichting, enz. ….)
  • Sluit alle ramen en deuren goed af, laat geen vliegenraam inzitten. Sluit (kast)deuren in huis niet af om bijkomende schade bij inbraak te voorkomen.
  • Stel geen hulpmiddelen ter beschikking en maak het de inbrekers niet al te gemakkelijk door ladders en gereedschap zichtbaar achter te laten. Sluit tuinhuizen af.
  • Laat geen geld, sieraden of waardepapieren in huis, tenzij in muur- of vloerkluis. Bewaar ze eventueel in een kluis bij uw bank. Registreer waardevolle voorwerpen, voorzie ze van een merkteken en neem er foto’s van.
  • Schakel elektrische apparaten uit (behalve die ingeschakeld worden met de timer) en sluit gas- en waterkraan af.
  • Vraag aan uw buur, vriend of familielid om dagelijks uw brievenbus te lichten maar laat die post niet verzamelen op een plaats die zichtbaar is van buitenaf. Vertel hen wanneer en waar u met verlof bent. Zorg dat ze in geval van nood in uw woning kunnen. Geef ze ook uw telefoonnummer waar u bereikbaar bent
  • Een verzekering tegen diefstal zal op zichzelf geen diefstal voorkomen maar beperkt het geleden verlies en de veroorzaakte schade.
  • Er bestaat momenteel een heel gamma producten om de woning beter te beveiligen. Ook is er een groot aanbod aan elektrische veiligheidssystemen.
  • Een bijkomende maatregel is minstens 7 dagen voor je vertrek  je afwezigheid te melden bij je lokale politiezone. (www.police-on-web.be  of via www.lokalepolitie.be )

Meer tips voor een onbezorgde vakantie vindt u in de folder “met een veilig gevoel op verlof” die verkrijgbaar is op de commissariaten in de zone.

Prettige vakantie en hou het veilig!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is