622 000 euro voor restauraties in Tildonk

Op 23 februari 2017

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 622.000 euro toe voor het uitvoeren van restauratiewerken in Haacht (Tildonk). Hiervan gaat 72.000 euro naar de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouw van Troostkapel en 550.000 euro naar de restauratie van de tuin van het Sint-Angelaklooster.

 

Het Sint-Angelaklooster- en schoolcomplex bepaalt in belangrijke mate het dorpsbeeld van Tildonk en is sinds 14 juni 2002 beschermd.

In het klooster zijn vandaag een belevingscentrum over WOI, kantoren voor organisaties uit de zorg- en welzijnssector, residenties, een restaurant en een meeting center ondergebracht.

Het domein bevat een ruime siertuin in hybride landschappelijke stijl (circa 1880) met een vijver, een "calvarieberg", een Heilig Hartbeeld, een Lourdesgrot, een tuinpaviljoen en heiligenbeelden. Het nutsgedeelte met moestuinen, kruiden, serres en boomgaard strekt zich uit ten oosten van het gebouwencomplex. Achteraan bevindt zich een fraaie bakstenen Mariakapel in eclectische stijl met overwegend neoromaanse inslag en een bloemenserre uit 1900 met sierlijke, smeedijzeren nokbekroning.

Dankzij deze kloostertuin waren de zusters ursulinen vroeger zelfvoorzienend. Nu heeft de vier hectare grote tuin verschillende publieke functies, zoals bijvoorbeeld een duurzaam moestuin-project. De groentetuin is opnieuw in gebruik genomen en de producten uit de tuin worden gebruikt in het restaurant. Een ander deel van de groentetuin zal dienst doen als kinderboerderij.

Met deze premie worden de tuinmuur, de tuinberging en de monumenten in de tuin gerestaureerd. Zo kan iedereen die het klooster gebruikt of bezoekt genieten van de opgeknapte tuin.

De Onze-Lieve-Vrouw van Troostkapel met de omringende lindebomen is sinds 3 februari 2000 beschermd als monument.

De kapel in de landelijke wijk Hambos is namelijk een intact bewaard voorbeeld van een laat-barokke wegkapel uit de eerste helft van de achttiende eeuw. De kapel ligt op de bedevaartroute van Herent naar Wakkerzeel en getuigt van een lange traditie van Mariaverering.

Met deze premie wordt zowel het exterieur als het interieur van de kapel volledig gerestaureerd.

 

 

Achtergrondinformatie

  

Het voormalig ursulinenklooster en - instituut, opgericht in 1818 door pastoor Lambertz. is een van de oudste meisjesinternaten van ons land. In de negentiende eeuw groeide de school uit tot een internationaal gerenommeerde onderwijsinstelling die aan de basis lag van een veertigtal nieuwe wereldwijdverspreide vestigingen.


Het klooster speelde tijdens de twee wereldoorlogen een belangrijke rol. De toenmalige zusters verzorgden er de gewonden. In de kerk van het klooster is tevens de overgave van Antwerpen tijdens WOI ondertekend.  In 2007 sloot het klooster de deuren.

De OLV van Troostkapel doet nog steeds dagelijks dienst als bidplaats. En tijdens de maand mei vindt traditioneel de Mariaviering plaats, waarbij de kapel met bloemen en zandtekeningen versierd is. De laatste dag van de meimaand wordt traditiegetrouw afgesloten met een avondmis in openlucht en op Onze-Lieve-Heer Hemelvaart stopt de bedevaartprocessie van Vilvoorde naar Scherpenheuvel aan deze kapel om te bidden.

 

Meer technische informatie:

Onze-Lieve-Vrouw van Troostkapel

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/200122

Sint-Angela-instituut en klooster:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/200084

Tuin van het ursulinenklooster:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/134495

 

Foto’s:

https://www.onroerenderfgoed.be/nl/over-ons/voor-de-pers/

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is