Sneltram Haacht - Brussel

Op 17 november 2012

N-VA Haacht vraagt infovergadering voor de inwoners over de sneltramlijn en eenduidig standpunt van het Schepencollege.

 

Via de media vernemen we dat De Lijn het voornemen heeft opgevat om een sneltramlijn aan te leggen tussen Heist-o/d-Berg en Brussel die door Haacht zou sporen. Vanaf 11 november 2012 t.e.m. 11 januari 2013 (60 dagen) wordt de eerste fase in de MER-procedure opgestart met name ‘de kennisgevingsnota over het plan-MER Sneltramlijn Brussel-Heist-o/d-Berg’.

De kennisgevingsnota wordt openbaar gemaakt en ligt sinds 12 november ter inzage op het gemeentehuis in Haacht. Op basis van de kennisgevingsnota krijgt het publiek, alsook het maatschappelijk middenveld en alle betrokken instanties, de mogelijkheid om opmerkingen te geven over de gewenste inhoud van het milieueffectrapport, meer in het bijzonder over welke effecten en alternatieven dienen bestudeerd te worden.

Deze kennisgevingsnota is dus te beschouwen als een uitnodiging aan alle betrokkenen om mee te denken over wat in het MER verder moet uitgewerkt worden.

Dit betekent dat het publiek en alle betrokkenen de officiële en wettelijk opgelegde mogelijkheid hebben om aanvullingen te formuleren bij de benodigde inhoud van het MER, in het bijzonder over de noodzakelijk te onderzoeken effecten, alternatieven en maatregelen.

N-VA Haacht roept het Schepencollege op om naar aanleiding van de opmaak van het MER een infovergadering voor de inwoners te organiseren aangezien de termijn voor de inspraakreactie van de inwoners en KMO’s reeds begonnen is en beperkt is tot 60 dagen. De N-VA heeft in het verleden ook reeds zo een infovergadering gevraagd naar aanleiding van het opstarten van de procedure rond het MER voor de afvalverbrandingsoven.

In de kennisgevingsnota kunnen we lezen dat De Lijn meerdere overlegmomenten heeft gehad met de gemeentebesturen waaronder het gemeentebestuur van Haacht. Het gemeentebestuur van Haacht was dus perfect op de hoogte dat dit er zat aan te komen.

N-VA Haacht is dan ook verwonderd over de verbazing van Schepen Mon Fillet (Mobiliteit en Verkeer) over de plannen en publicatie van de kennisgevingsnota. Hebben Schepen Mon Fillet (Mobiliteit en Verkeer) en Schepen Steven Swiggers (Milieu) dit dossier onvoldoende opgevolgd?

Immers het organiseren van een infovergadering vergt enige voorbereiding door het Schepencollege en ondertussen loopt de tijd al voor inspraakreacties van de inwoners en KMO’s ...

Is dit nalatigheid of hopen Schepen Mon Fillet en Schepen Steven Swiggers (de toekomstige burgemeesters van Haacht) dat de inwoners van Haacht zo min mogelijk op de hoogte gehouden moeten worden van het belangrijkste mobiliteitsproject voor Haacht in de afgelopen 50 jaar?

N-VA Haacht hoopt van niet en verwacht dat het Schepencollege in spoedzitting samenkomt en een infovergadering organiseert zodat de inwoners van Haacht optimaal geïnformeerd worden over de mogelijkheid van de sneltramlijn door Haacht.

N-VA Haacht vraagt ook een helder en éénduidig standpunt van het Schepencollege ten aanzien van dit project t.o.v. haar inwoners.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is